Hıdırellez ya da Hıdrellez, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre ise 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
İşte biz de böyle bir günde bir su kenarında, yeşillik ağaçların arasında Gündoğan Köyü hıdırlığında baharı karşıladık. Baharın ilk kuzusu olmasa da köftesiyle tavuğunu yedik...
Tarık körükle mangalı ateşlemeye çalışıyor.
Tarık'la beraber mangala sezonun ilk köftelerini ve tavuklarını yerleştiriyoruz.
Büyük Başkan Nedim tavukları kontrol ederek kızarmış olanları alıyor.
Ecrin salıncakta sallanırken diğer şirin salıncağa binmek için sıra bekliyor.
Köfteler pişerken çocuklar top oynuyorlar.
Kadınlar da ip atlıyorlar.
Baharın bereketi görülüyor, afiyet olsun.Çaysız piknik olmaz hıdrellez ise hiç olmaz...