MASAL


MASAL

Sabah serini derindeki balığı üşütmüştü
Isınmak isteyen balık biraz yukarı çıkıp ağa düşmüştü
Balıkçı insaflıydı , balığı ısıtmalıydı
Yaktı ateşi, yağı kızdırdı, balığı attı
Balık üşümüyordu artık pulları diken diken olmuyordu soğuktan
Balıkçı ne iyi insandı
Balık ne lezzetli katık...

Ali Ural

29 Nisan 2012 Pazar

"Kribensis Yavrularımız"

     Kribensisler karma akvaryumda da yaşayabilen, uyumlu cüce cikletlerdir. Son dönemde forumlarda karşıma çıkan bu balığa merak sardım. Şubat ayı sonuydu. Akvaryumcuda da görünce hemen iki erkek dört dişi aldım. Kısa bir süre sonra güçlü olan bir dişi diğer dişileri, erkekte diğer erkeği kovalaya kovalaya yok etti. En iyisi bir dişi ve iri bir erkek alıp eş tutmalarını sağlamak.  Kribensislerim, Canlı doğuranlar, Rasbora ve Çöpçüler ile uyumlu bir birliktelik oluşturdular. Akvaryuma adaptasyon süreleri demek çok çabuk oldu ki hemen yumurtlayarak bir sürü yavru çıkardılar. Bu kadar çabuk beklemiyordum. Canlı doğuranlara benzemiyorlar, kendilerini tamamen yavrularına adıyorlar. Biri yavruları gezdirirken diğeri balıkları kovalıyor, sonra diğeri aynı şeyi yapıyor. Yavrulara hiçbir balık yaklaşamıyor bile. 

 Dişi kribensis.

 Erkek kribensis.

 Kribensislerimin de bulunduğu akvaryumum.

 Ve yavrularıumız...

 Erkek kribensis ile yavrular.

 Birlikte yavruları gezdiriyorlar.

     Gün boyu akvaryumu yavaş yavaş geziyorlar gece de hindistan cevizi kabuğuna girip yerleşiyorlar ve biri sürekli dışarıda diğer balıkları kovalıyor.

12 Nisan 2012 Perşembe

"Kocakulak Hamuru"

     Balıkesir - Gönen yöresine has bir lezzet olan Kocakulak Hamuru benim en sevdiğim hamur işidir. Haftasonu annemin davetine icabet ederek köye Kocakulak yemeğe gittik. Köyde yaşamın bir parçası olan sıkı komşuluk ilişkileri dolayısıyla komşularla beraber kocakulak hamuru hazırlandı, kaynatıldı ve hep birlikte afiyetle yenildi. 
     Yapmak oldukça kolay. Sadece hamur açmasını bilmek yeterli. Lezzeti ise denemeye değer güzellikte...

 Annem; hamurları açıyor...

                                     
Açılan hamurlar kare biçiminde kesilerek içine kıyma konuluyor,

Ve muska biçiminde kapatılan Kocakulak hamurları,



 Hamurlar kaynamak üzere olan suya koyuluyor,

 Suda haşlanan hamurlar terbiyelenmek üzere siniye aktarılıyor,

 Bu benim Kocakulak tabağım... İsterseniz yanında sarımsaklı yoğurt olabilir.

 Komşular; afiyet olsun...